Pět vět: Umělci, kteří zvítězili nad životními výzvami

Projekt "PĚT VĚT" ukazuje 5 výtvarných příběhů umělců, kteří zdolali životní výzvy a našli sebe. Mezi nimi jsou Rosana De Montfort, Jaroslav Jerry Svoboda, Ingrid Kitzbergerová, Vincent Chignier a Radomír Bárta. Výstava zahrnuje malby, sochy a performanci, která zapojuje návštěvníky. Projekt zdůrazňuje obohacující vliv ostatních na naše životy.


Sociologicko-umělecký konceptualní projekt 'PĚT VĚT' představuje 5 výtvarných příběhů umělců, jejichž tvorba zvítězila nad nejtěžšími životními výzvami a zavála je do dalekých koutů, aby nakonec našli sami sebe. Mezi umělci, kteří tento projekt zosobňují, patří: Rosana De Montfort, Jaroslav Jerry Svoboda, Ingrid Kitzbergerová, Vincent Chignier a Radomír Bárta.

Pět vět je umělecký koncept, který poukazuje na to, jak mnoho z nás čelí rozhodnutí opustit svůj rodný domov, aby začali budovat nový úplně jinde. Přenesení se do jiného prostředí je často spojeno nejen s hledáním důvodů naší existence, ale také se snahou porozumět tomu, jakým způsobem můžeme být prospěšní jeden druhému. Projekt 'PĚT VĚT' nám poskytuje souhrn těchto lidských cest a pokusů zaznamenat naše individuální příběhy tak, aby ti, kteří přijdou po nás, porozuměli našim snahám, úzkostem a především tomu, kým jsme se stali.

Na výstavě bude prezentována tvorba současných umělců ve formě maleb a soch. Výtvarná díla by měla být hutná, strukturovaná a emotivní, reflektující jedinečný rukopis autora a jeho pohybu při tvorbě. Médium je vybráno tak, aby volba materiálu byla výrazná a emotivní. Dílo by mělo reprezentovat niternou potřebu s divákem intenzivně komunikovat, ať už skrze výběr barev, materiálů, či námětů děl.

V rámci konceptu 'PĚT VĚT' se objevuje i prvek performance, který je doprovázen aktivní účastí návštěvníků. Autorka projektu, Rosana de Montfort, umístí jeden ze svých obrazů v prostorách vstupu do galerie. Návštěvníci se pak mohou stát součástí díla tím, že do něj přidají vlastní barevnou čáru, což symbolizuje, jak se lidé kolem nás podepisují do našeho života. Tímto autorka upozorňuje na fakt, že vliv druhých na naše životy nás neznehodnocuje, ale naopak obohacuje o nové zkušenosti a pocity, které nás formují.

“Náš život jakoby nebyl, pokud ho nesdílíme s ostatními. Naše tvorba jakoby nebyla, pokud neobohatí ostatní,' prohlásila autorka projektu Rosana de Montfort. Výstavu uvede předseda UVUO, Oldřich Schnabl, a je pořádána za finančního přispění Olomouckého Kraje a Statutárního města Olomouce.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy