Pohonné hmoty v Česku: Rostoucí ceny, oslabující koruna a napětí v Rudém moři

Ceny pohonných hmot v Česku rostou z důvodu oslabování koruny vůči dolaru a geopolitického napětí v oblasti Rudého moře. Průměrná cena benzinu Natural 95 dosáhla 37,68 Kč za litr, nafta zdražila na 37,78 Kč za litr. Dopravní a logistické firmy musí přizpůsobit své náklady a ceny aktuální situaci.


Ve posledních týdnech Čeští řidiči pociťují zvýšené náklady, které souvisejí s vyššími cenami pohonných hmot. Za tímto výrazným růstem cen benzinu a nafty stojí především oslabování koruny vůči dolaru, ale i geopolitické napětí v oblasti Rudého moře.

Stále se zvyšující ceny benzinu Natural 95 a nafty zasáhly nejen domácnosti, ale také dopravní a logistické firmy, které jsou nuceny přizpůsobit své náklady a ceny služeb aktuální situaci. Průměrná cena benzinu Natural 95 dosáhla 37,68 Kč za litr, zatímco nafta zdražila na 37,78 Kč za litr. Očekává se, že v příštím týdnu dojde k dalšímu zdražení kolem 50 haléřů.

Oslabování koruny vůči dolaru je způsobeno nedávným poklesem hodnoty akcií na světových trzích, což vedlo ke zvýšení cen ropy Brent v korunovém vyjádření o více než 7 % od začátku února. Zároveň cena ropy Brent v dolarovém vyjádření vzrostla o 3,4 %. Ropný sektor tak zaznamenává zdražení jak v korunách, tak v dolarech.

Problematiku zvyšujících se cen pohonných hmot komplikuje i situace okolo Rudého moře. Jemenské povstalce útočí na obchodní plavidla, včetně tankerů s ropou, což způsobuje změny v jejich plavebních trasách a delší dobu přepravy ropy. Tento fakt také přispívá k celkovému zdražení ropy a následně pohonných hmot.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank, Lukáše Kovandy, Ph.D., mohou Čeští řidiči očekávat, že ceny pohonných hmot budou v nadcházejícím období dále růst. Situace v oblasti Rudého moře stále představuje významný faktor, který ovlivňuje světové ceny ropy, a není zde zatím žádný náznak rychlého uklidnění situace. Vývoj na finančních trzích, oslabování koruny a pokračující napětí v Rudém moři budou hrát klíčovou roli při určování cen pohonných hmot na českém trhu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy