Přihlášky odhalují zájem o gymnázia a populární obory

Poprvé v historii mohli žáci upřednostnit střední školy, na které chtějí nastoupit po prázdninách. Celkem je v regionu otevřeno 7 710 míst, o které se uchází 6 117 deváťáků. Nejžádanější jsou gymnázia, zvláště s rozšířenou výukou jazyků nebo sportovní přípravou.


Poprvé v historii se uchazeči o střední školy mohli rozhodnout a předem označit pořadí škol, na které chtějí nastoupit po prázdninách. I když jednotné přijímací zkoušky, které zaštiťuje Cermat, jsou na programu až od pátku, některé školy již nyní vědí, že o žáky nebudou nouzi. Naproti tomu jiné se budou modlit, aby je systém neopomněl a ponechal jim alespoň nějaké studenty.

V regionu je celkem otevřeno 7 710 míst na středních školách, o které se bude ucházet 6 117 deváťáků. Stejně jako v minulých letech, nejžádanější jsou gymnázia, obzvláště ta, která nabízí rozšířenou výuku jazyků nebo sportovní přípravu.

K nejoblíbenějším patří například Gymnázium Čajkovského v Olomouci. Podle počtu přihlášených se do tohoto patronátu na osmileté studium může dostat zhruba jeden z deseti studentů, na čtyřleté potom jeden ze sedmi. Na druhou stranu, studenti mají lepší šance na čtyřletá gymnázia v Prostějově, Přerově nebo Zábřehu, kde bude přijat jeden ze čtyř žadatelů.

Úřady gymnázií si všímají, že oproti předešlému roku se zvýšil zájem o osmileté a šestileté studium. Některé školy dokonce zaznamenaly meziroční nárůst přihlášek až o 50 procent. Pravděpodobně to souvisí s rostoucí popularitou těchto typů studia, ale také s tím, že letos mohli studenti podat až tři přihlášky, o jednu více než v minulých letech.

Statistiky ukazují, že u žáků devátých tříd je zvyšujeme zájem o soukromé školy. Jistým indikátorem je například Prostějovská střední škola veřejnoprávní Trivis, která získala více než dvě stovky přihlášek, přičemž 96 z nich označilo školu jako svou první volbu.

Nový proces přijímacích zkoušek se bude konat od 12. do 17. dubna, náhradní termín je naplánován na konec dubna. Škola poté seřadí žadatele podle výsledků a do 15. května zveřejní seznam studentů. Pokud uspěje, systém ho sám automaticky přihlásí na danou preferovanou školu, není třeba žádný zápisový lístek.

Podle statistik chtějí většina budoucích středoškoláků ukončit středoškolské studium maturitou. Avšak některé z nich uvažují o dalším studiu, které jim umožní získat odbornou způsobilost ještě před maturitou nebo navázat na něj dalším vzděláním. Tuto možnost nejčastěji nabízejí průmyslové školy.

Podle dat Cermatu mají zájemci o studium více času na přípravu. Aplikace Trénuj a uč se, která nabízí procvičování úloh online a simulaci skutečné zkoušky, v těchto dnech dosáhla celkového počtu šesti milionů splněných úloh.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy