Přírodní barviva - zpět k zelenějšímu a bezpečnějšímu textilu

Přírodní textilní barviva zažívají návrat, jelikož negativní dopady syntetických barviv na zdraví a životní prostředí jsou více zřejmé. Přírodní barviva jsou bezpečnější, šetrnější k planetě a nám lépe vyhovují. Chemické zpracování textilu je jedním z hlavních znečišťovatelů vodních zdrojů a syntetická barviva mohou způsobovat alergické reakce. Historicky byla používána barviva z přírodních zdrojů. Přírodní barviva jsou biologicky rozložitelná, netoxická a antialergická a přinášejí estetiku nesr


Přírodní textilní barviva se vrací na scénu, zatímco negativní dopady syntetických barviv na lidské zdraví a životní prostředí jsou stále více zřejmé. I přes tyto znepokojivé fakty se textilní průmysl jen pomalu přizpůsobuje. Existují však farmáři, návrháři a výrobci textilu, kteří se začínají vracet k tradičním, osvědčeným metodám barvení látek přírodním způsobem. Hlavní důvody jsou jasné: přírodní barviva jsou bezpečnější a šetrnější k naší planetě, a také nám lépe vyhovují, protože v nich cítíme silnější propojení s přírodním světem, jehož jsme nedílnou součástí.

Chemické zpracování textilu je jedním z nejintenzivnějších průmyslových odvětví na naší planetě a zároveň jedním z hlavních znečišťovatelů vodních zdrojů. Většina barvení textilu se navíc odehrává v zemích, kde neexistuje žádná kontrola nad množstvím chemikálií používaných v továrnách a kudy odpady putují po barvení textilu.

Syntetická barviva představují riziko také pro koncového spotřebitele. Některá z nich mohou způsobit alergické reakce, dráždění kůže nebo vyrážku. Proč tedy nadále trváme na jejich používání? Naštěstí byla velká část barviv, která obsahují potenciálně karcinogenní složky, již zakázána. Návrat k přírodním barvivům je proto zcela pochopitelný, byť probíhá pomalu.

Většina historie lidstva se využívala přírodní barviva z lokálních zdrojů, z rostlinných materiálů, včetně kořenů, plodů, kůry, listů a dřeva, ale i z hmyzu či minerálů. Syntetická barviva, která se začala používat během poloviny 19. století, vedla k poklesu zájmu o přírodní barviva, která jsou nákladnější, méně vhodná pro hromadnou výrobu a nevhodná pro barvení syntetických vláken.

V posledních letech se však zájem o přírodní barviva opět zvyšuje, což je dáno uvědoměním si jejich krásy a hodnoty. Přírodní barviva jsou biologicky rozložitelná, netoxická a antialergická. Jejich negativní dopad na životní prostředí je, pokud nejsou použity škodlivé chemikálie při zpracování, mnohem menší než u syntetických barviv.

Rostliny, ze kterých se získávají přírodní barviva, mohou navíc být pěstovány regenerativně a jejich pěstování může přinést vedlejší produkty, jako je kompost nebo bioplyn. Dobrým příkladem je indigo - jedno z nejpopulárnějších přírodních barviv.

Přírodní barviva, kromě jejich šetrnosti k lidskému zdraví a životnímu prostředí, také vytvářejí lákavou a uklidňující atmosféru. Přinášejí estetiku nesrovnatelnou se syntetickými barvami, která je pro člověka možná až neuvěřitelně uklidňující. Přírodní barviva, zachycující světlo a stín, symbolizují přírodní svět a jsou jako svěží terapie pro naše smysly.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy