Tvarůžkový festival v Olomouci

Tvarůžkový festival v Olomouci 13.-14. dubna přilákal rekordních 23 tisíc návštěvníků. Kromě 70 stánků s lahůdkami a 35 řemeslných výrobců nabídl také kulinářský souboj špičkových kuchařů.


Hanácká metropole se 13. a 14. dubna proměnila v gastronomické centrum točící se kolem tvarůžkového festivalu. Letošní ročník přilákal rekordní počet 23 tisíc návštěvníků a mohl se pochlubit 70 prodejci lahůdek a více než 35 prodejci řemeslných produktů, včetně místních mini-pivovarů. Zájemci o tvarůžky se mohli také těšit na bohatý doprovodný program plný hudebních vystoupení.

Velkou novinkou letošního festivalu byl kulinářský souboj špičkových kuchařů na Hlavním náměstí. Účastníci festivalu měli možnost degustovat výtvory kuchařů a prostřednictvím hlasovacích lístků rozhodovat o 'tvarůžkovém králi'. Michal Duračka z restaurace Asado grill zaujal návštěvníki svými bramboráky s tvarůžkovým dipem a smaženou cibulkou a získal titul 'tvarůžkový král'.

'Bylo to fascinující kuchařské představení mistrů oboru a setkalo se s velkým ohlasem,' řekla Karin Vykydalová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu.

Na festivalu se podávaly nejen tradiční tvarůžkové speciality, ale také různé gourmet varianty jako tvarůžkové burgery nebo zákusky. 'Tvarůžky jsou pevnou a voňavou součástí naší gastronomie. Chtěl bych poděkovat městu Olomouc za to, že úspěšně prezentuje tento region a jeho bohatství prostřednictvím chutí,' uvedl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Leoš Kalandra také vyzval všechny fanoušky olomouckých tvarůžků a příznivce turistiky k účasti na akci 'Putování za Loštickým tvarůžkem'. Tato akce se uskuteční 25. května v Lošticích a bude zahrnovat návštěvu Muzea Olomouckých tvarůžků.

Olomoucké tvarůžky jsou jedinečné díky své výrobní metode a typické chuti a vůni. Jsou vyráběné z netučného kyselého tvarohu a neobsahují žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory. Jejich výroba na Hané je doložena již na pomezí 15. a 16. století a od roku 1876 se vyrábějí v Lošticích. V roce 1991 byly tvarůžky vráceny do rukou původních majitelů a v roce 2010 Evropská komise udělila Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy