Výstava vzácných bibli a grafických děl

Výstava starých tisků a biblí zahajuje návštěvnickou sezónu v Arcibiskupském paláci. Expozice představuje sbírku Jana Mrvy rozdělenou do tří kategorií a zahrnuje díla od 16. do 20. století v různých jazycích. Výstava bude přístupná o víkendech v dubnu, poté denně kromě pondělí.


Výstava starých tisků a vzácných biblí oznamuje zahájení návštěvnické sezony v Arcibiskupském paláci, lákajíc návštěvníky na dobrodružství do světa biblické literatury a umění. Během dubna bude výstava přístupná o víkendech, zatímco od května budou moci návštěvníci vstoupit denně kromě pondělí.

Expozice nabízí fascinující pohled na staré tisky, faksimile, grafické listy a ilustrované bible od 16. do 20. století. Jde o díla, která do sbírek Arcibiskupství olomouckého věnoval pohořelický děkan Jan Mrva (1913-1992). Svou výjimečnou sbírku tvoří více než 400 svazků rozčleněných do tří hlavních kategorií, které odrážejí různá vydání bible v původních jazycích či překladech, takřka kompletní sbírku českých biblí a také knihy tematicky spjaté s biblickými texty, jak zdůraznila kurátorka Vendula Prostředníková.

Mrvova sbírka je velmi rozmanitá, zahrnuje například bible v litevštině nebo finštině, ale také v tamilštině, amharštině nebo jidiš. Návštěvníci se mohou těšit na vzácné tisky, přičemž expresivním dílem je Lutherova bible s ručně kolorovanými a zlacenými dřevořezy z roku 1551 ve Wittenbergu.

Tento cenný starý tisk představí návštěvníkům, jak byla bible vytisknuta v jednom z největších center knihtisku toho času. Expozice poskytne důkladný vhled do kontextu jejího vzniku a také nabídne tipy, jak rozlišit protestantskou bibli od katolické. Na výstavě se také dozvíte o specifických termínech, jako je „inkunábul“, nebo o tom, kdy začali v Čechách a na Moravě sloužit mše v češtině. Pro některé návštěvníky může být překvapením, že tato nezbytnost začala relativně nedávno.

Obdivovatelé Albrechta Dürera (1471-1528) si mohou prohlédnout grafické listy ve vydání z roku 1938. Toto dobrodružství do minulosti skrze knižní umění, jeho historii a vliv na kulturu je skvělým zážitkem pro široké spektrum návštěvníků, ať už jsou to studenti, historici, umělci, nebo ti, kteří mají zájem o teologii.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy