Vlci a rysi se stáleji usazují v srdci Jeseníků: odborníci očekávají vlčí smečku

0

CHKO Jeseníky, velké šelmy, monitoring, vlci a rysi, přírodní rovnováha, blog, region24, zdravetrendy


Návrat velkých šelem do CHKO Jeseníky: monitoring potvrdil stálý výskyt vlků a rysů. Odborníci doufají ve vytvoření vlčích smeček a zdůrazňují důležitost respektu k těmto zvířatům pro obnovu přírodní rovnováhy.

Téma návratu velkých šelem v naši přírodu je v poslední době velmi aktuální. Vlci i rysi jsou totiž nejen důležitou součástí našeho ekosystému, ale také nezastupitelným článkem v řetězci potravních vztahů.

Speciálně v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky to zapadá do dnešního trendu obnovy divoké přírody. A právě zde byli nedávno ochranáři svědky významného objevu. Poslední monitoring velkých šelem potvrdil nejen výskyt minimálně dvou vlčích párů, usazených v centrální části tohoto pralesa, ale také setkání s rysy.

Daný monitoring zorganizovali ochranáři po deseti letech. K jejich překvapení potvrdil stálý výskyt těchto neobyčejných tvorů. Dosud totiž těmito místy pouze procházeli jednotliví vlci i rysi, nyní se zdá, že si CHKO Jeseníky vybrali pro trvalý pobyt.

Odborníci nyní vkládají velké naděje do letošního roku a doufají, že se dočkají také vlčat a vytvoření vlčích smeček. Zároveň se podařilo potvrdit i výskyt dalších vzácných druhů, jako je kriticky ohrožený sokol stěhovavý nebo ježek lesní.

Místy CHKO Jeseníky výjimečně procházeli i vlci migrující. Podařilo se potvrdit tři opakované výskyty ve třech lokalitách v oblasti Medvědské hornatiny, kde je vysoká pravděpodobnost vzniku vlčí smečky.

Díky novým objevům dnes víme, že velké šelmy hrají v naší přírodě důležitou roli. Jejich návrat je proto pro odborníky skvělou zprávou. Velké šelmy patří do naší přírody, zejména pak do horských oblastí, a jsou důležitou součástí pro obnovení rovnováhy v přírodě, kterou narušil člověk.

Sledování šelem na území CHKO Jeseníky je dlouhodobě prováděno pomocí pozorování v terénu a fotopastí. Každý nový nález je pro badatele velkým vzrušením a zároveň také důkazem, že práce, které se věnují, je nesmírně důležitá pro zachování naší přírody.

Návrat velkých šelem je zkrátka jedním z největších milníků v oblasti ochrany přírody posledních let. Ať už jde o vlka, rysa nebo orla, jejich přítomnost je pro nás znamením, že se naše příroda dobře drží. Doufejme, že tento trend se bude dále pokračovat a že se nám podaří vrátit naše lesy zpět jejich přirozeným obyvatelům.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář