Hledá se vesnice roku! Přihlaste se!

Obce mohou přihlásit do soutěže do 26. dubna. Vítězství získá prestiž a finanční odměny ve statisících korun. Hodnotící komise zhodnotí investice, kulturu a život ve vesnicích.


Dne 14. března 2024 odstartovala další kapitola oblíbené soutěže Vesnice roku, která již osmadvacet let slaví úspěchy českých vesnic a jejich obyvatel. Kromě prestiže, který soutěž přináší, se obce také utkají o finanční ceny v hodnotě statisíců korun. Přihlášky mohou obce zasílat do 26. dubna, přičemž soutěž je otevřena všem vesničkám s maximálně 7 500 obyvateli. Kdo se stane letošním vítězem? Minulý rok zvítězila vesnice Čechy pod Kosířem v Olomouckém kraji.

V soutěži mají možnost obce vyjádřit hrdost na svoji práci a prezentovat úspěchy, dosažené díky snaze místních lidí. Podle Josefa Suchánka, hejtmana Olomouckého kraje, se tato soutěž týká „šikovných lidí, kteří se starají, aby jejich vesnice hezky vypadaly a pěkně se v nich žilo“. A právě příležitost ukázat práci obyvatel je jedním z hlavních motivů pro zúčastnění se v soutěži.

Během soutěže budou obce navštěvovat hodnotící komise, které posoudí různé aspekty života ve vesnici, jako jsou investice, rozvoj kultury nebo podpora společenského života. Nejúspěšnější vesnice se mohou těšit na zajímavé ceny. Jak uvádí Jan Šafařík, náměstek hejtmana pro regionální rozvoj, územní plánování a rozvoj venkova, mezi hlavní ceny patří finanční dary ve výši 400 tis. Kč pro první, druhé a třetí místo v krajském kole, speciální finanční ocenění pro obce v celkové hodnotě 200 tis. Kč a zlaté cihly ve výši 50 tis. Kč za obnovu a rekonstrukci staveb na venkově.

Všechny potřebné informace k soutěži Vesnice roku, včetně přihlášky, harmonogramu, podmínek a ocenění naleznete na webové stránce www.vesniceroku.cz. Pro další informace ohledně soutěže v Olomouckém kraji můžete navštívit krajský web olkraj.cz. Nezmeškejte jedinečnou příležitost ukázat, co vaše vesnice dokáže. Přidejte se do soutěže Vesnice roku a buďte součástí tohoto úspěšného příběhu!



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy