Modernizace tramvajové trati do Pavloviček

Dopravní podnik plánuje modernizaci tramvajové trati do Pavloviček v Olomouci, celkové náklady by činily 200 milionů Kč. V první řadě chtějí zajistit bezbariérové zastávky. Studie s podrobnějšími informacemi a možným pokrytím nákladů prostřednictvím dotací by měla být hotova na podzim.


Možnosti pro obnovu tramvajové trati jsou hned několik. Ty zahrnují kompletní modernizaci s pomocí evropské dotace nebo pouze renovační práce na tramvajovém svršku. Další variantou je možnost uzavření celé trati za autobusovým nádražím. V preferencích Dopravního podniku je na prvním místě generální modernizace financovaná pomocí evropské dotace.

'Generální oprava přinese hlavně bezbariérové zastávky, které zlepší celkový přístup k tramvajím pro cestující,' vysvětluje na jedné z tramvajových zastávek mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. Celkové náklady na postupné opravy by se vyšplhaly na 200 milionů korun.

Rekonstrukce však čelí komplikacím vyplývajícím z vlastnictví silnice pod tratí a mostu přes řeku Bystřici – tyto patří státu, nikoli městu. Občanka Jana, kterou tramvaj každý den vezme do práce, není stavem tratě příliš nadšená a již uvažuje o nahrazení tramvaje jízdou na kole.

Dopravní podnik se podle Sýkorové paralelně zabývá opravami tratě narušené vážným srážkou kamionu s vlakem v posledním roce. 'Čekáme na poslední expertizy, předpokládáme však, že v letošním roce proběhne ještě další oprava, neboť požár velmi poškodil křížení,' doplňuje Sýkorová.

Podrobnější informace o budoucnosti tramvajové tratě směřující do Pavloviček by měla přinést připravovaná studie. Olomoucký zastupitelstvo by mělo mít studii k dispozici na podzim. Vše je však závislé na dostupných finančních prostředcích. Cílem studie bude získat přesnější údaje a uvěřitelně vyčíslit budoucí možnost pokrytí nákladů prostřednictvím dotačních titulů. Vyjasní se také, v jakém rozsahu by měla rekonstrukce proběhnout, vysvětluje ekonomický náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí Společně.

Modernizace by v konečném důsledku přišla na 274 milionů korun. Tři čtvrtiny tohoto obnosu by mohly být pokryty evropskou dotací. Je však nutné mít projekt připravený do roku 2028, jinak hrozí odsunutí do dalších výzev pro evropské dotace. Životnost tramvajové tratě v Pavlovičkách je přitom pouze pět let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy