Moravská ramena se znovu spojují

Povodí Moravy zahájilo stavbu protipovodňové ochrany jihu Olomouce. Projekt připojí odstavené říční rameno Moravy k říční síti a vytvoří nový biotop. Primárním účelem je zlepšit ochranu jižní části města proti povodním až o síle téměř čtyřsetleté povodně.


V našem kraji vyrůstá nové stavební dílo, které může ovlivnit životy mnoha našich obyvatel. Povodí Moravy zahájilo stavbu protipovodňové ochrany jihu Olomouce a jedná se právě o takový projekt. Hlavním úkolem tohoto gigantického projektu bude připojit odstavené říční rameno Moravy zpět k říční síti a tímto vytvořit nový biotop pro rostliny a živočichy. Tomáš Bělaška, investiční ředitel Povodí Moravy, představil tento projekt na břehu Moravy.

Stavba primárně pomůže zlepšit protipovodňovou ochranu jižní části Olomouce, aby byla schopna snést průtoky Moravy až 650 metrů krychlových za sekundu. To odpovídá síle téměř čtyřsetleté povodně. Jakousi obrannou stěnu tak získá zhruba 2300 obyvatel jihomoravské metropole.

Podle plánů navazuje nová etapa na nedávno dokončenou v centru města. Olomoucký primátor z hnutí ANO, Miroslav Žbánek, to pomocí jejich realizace považuje za vítězství. Dokonce prohlásil, že destruktivní dopady vánoční povodně z loňského roku na tuto část města se již neměli opakovat.

Velkým oříškem, který musela stavební komise překonat, bylo rozhodnutí zrušit dlouhodobě fungující zahrádkářskou kolonii. Vedoucí odboru životního prostředí, Petr Loyka, zdůraznil, že strategické plánování a implementace těchto prací byly za přítomnosti těchto struktur nemožné.

Kromě toho navzdory monumentálnímu rozsahu stavebních prací ve městě, nebude nutné uzavírat ani omezovat běžný život obyvatel. Prohloubení protipovodňové ochrany jihu Olomouce je nevyhnutelným krokem ke zlepšení životních podmínek obyvatel.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy