Mrazy hrozí kvetoucím stromům

Meruňky kvetou dříve kvůli teplému počasí a jsou tak zranitelnější vůči mrazům, což způsobuje ztráty pro pěstitele. Ochrana stromů je obtížná, nákladná a často málo efektivní, proto se někteří rozhodli pro prevenci újmě neinvestovat.


Letošní teplé počasí způsobilo, že meruňky začaly kvést dříve než obvykle, což je činí zranitelnějšími pro nízké teploty. Noční mrazíky mohou vést k vážným škodám na plodinách a tím i ke ztrátám pro pěstitele. Proto se dostávají do potíží, když se snaží ochránit své stromy před takovými vlivy. Jedním z nich je sadař Pavel Vodseďálek z Králové na Olomoucku, který tvrdí, že ochranná opatření stojí více, než kolik by mohla přinést úspora ze zachráněných plodin.

Podle Vodseďálka mohou být stromy ohrožené až do konce května, kdy mohou přijít mrazy. Předpovědi naznačují, že v následujících dvou a půl měsících by mohlo dojít k deseti nebo více mrazům. Sadař se domnívá, že investovat do ochranných opatření, jako jsou ohně, aby se zabránilo újmě na plodinách, není finančně rentabilní.

Ochrana meruňkových stromů před mrazem je často složitá a nákladná, a to zejména v případě, že se musí provádět opakovaně během celého období ohrožení. Navíc tyto metody často nejsou stoprocentně účinné a přesto mohou způsobit další škody, například požáry či znečištění ovzduší. To zpochybňuje rentabilitu těchto opatření pro mnoho pěstitelů.

Na druhou stranu jsou někteří odborníci přesvědčeni, že správným plánováním a strategiemi je možné omezit škody způsobené mrazením. To však často vyžaduje časovou i finanční investici. Volbou vhodných odrůd a řezem stromů pro zlepšení větrání koruny a snížení rizika vzniku mrazových kapes lze částečně předcházet škodám.

Je však třeba připustit, že ochrana před mrazem je individuálním rozhodnutím každého pěstitele a závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti sadu, odrůd stromů, rozpočtu a zkušeností s obdobnými situacemi. V některých případech se může ochrana vyplatit, v jiných méně. Je proto zřejmé, že neexistuje univerzální řešení, které by platilo pro všechny pěstitele



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy