Nákaza a likvidace včelstev v Němčicích

Včelí mor postihuje Olomouckou oblast, kde bylo spáleno 100 včelstev kvůli infekci. V 2023 bylo v regionu potvrzeno 20 ohnisek a zlikvidováno 96 včelstev. Ohniska jsou momentálně potvrzena kolem Němčic na Hané, na Šternbersku a kolem Mohelnice


Na počátku roku 2024 zaznamenala Olomoucká oblast výrazný nárůst případů včelího moru, nebezpečné nákazy, která ničí celá včelstva a ohrožuje výrobu medu a opylování rostlin. Podle Krajské veterinární správy bylo ve středu oznámeno, že plameny kvůli nákaze v regionu spolykaly stovku včelstev. Mluvčí veterinární správy Helena Radiměřská Přibylová uvádí, že jsou v současné době potvrzena ohniska kolem Němčic na Hané na Prostějovsku, na Šternbersku a v oblasti kolem Mohelnice.

Nákaza se projevila již v loňském roce, kdy bylo v regionu potvrzeno 20 ohnisek a včelaři museli zlikvidovat 96 včelstev. Odborníci varují, že kvůli brzkému nástupu může být nákaza ještě horší než v roce 2023. Právě oblast Němčic na Hané na Prostějovsku patří k nejzasaženějším.

Helena Zahradníková, předsedkyně Základní organizace Českého svazu včelařů v Němčicích, upozorňuje, že včelí mor neměl způsobit nárůst cen medu. Vysvětluje, že nákaza se objevuje ve vlnách. 'Teď jsou pro ni příhodné podmínky. Včely již potřebují ven, ale není dostatek potravy, takže jsou oslabené. Mor je jakási přirozená selekce, která jde ruku v ruce se změnou klimatu,' objasnila.

Jedinou pomocí je pečlivé dodržování pravidel nákazy, protože bakterie vytvářejí odolné spory, které mohou přežívat ve včelíně než propukne nákaza. Podle ní jsou obtížně zdolatelným problémem šly, které zůstávají po zesnulých včelařích a nemá se o ně kdo postarat. 'Jde třeba o maringotky, které jsou odstavené a letící včely se do nich mohou dostat. Odtamtud se může nákaza šířit. Takové bezprizorní šly je potřeba co nejrychleji zlikvidovat,' vysvětlila Zahradníková.

Podobné problémy přitom začínají dělat i jiné obávané nákazy, jako je hniloba včelího plodu, která v České republice nebyla několik let. Příčiny šíření nákazy jsou obdobné jako u včelího moru. 'Máme zatím nepotvrzené podezření na chov napadený hnilobou včelího plodu na Šumpersku,' sdělila Přibylová.

Podle ní je důležitá prevence, a to zejména dodržování zásad správné chovatelské praxe. To zahrnuje průběžnou dezinfekci a obměnu šlů, rámků a ostatního včelařského vybavení. Chovatelé by také měli používat materiály z ověřených zdrojů a neměli by umisťovat roje neznámého původu na svá stanoviště. V případě nákazy je nezbytné spálit včelstva i dřevěné pomůcky a oznámit místně příslušné krajské veterinární správě podezření z výskytu nákazy na svém stanovišti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy