Navštěvnický boom na Helfštýně a okolních zámcích

Hrad Helfštýn zaznamenal rekordní počet návštěvníků a udržuje si pozici nejoblíbenější památky v regionu Přerova. Turisty láká také zámek v Úsově a zámek v Čechách pod Kosířem. Úspěšné investice Olomouckého kraje do památek oživují kulturu a turistiku v regionu a Česku.


Hrad Helfštýn, který se nachází v regionu Přerova, se již několik let drží na předních příčkách v počtu návštěvníků. Láká turisty nejen svou středověkou atmosférou ale také bohatým kulturním programem. Letos se dočkal rekordního počtu návštěvníků, kteří nedbali obtížného přístupu kvůli rozkopané příjezdové cestě v Týně nad Bečvou a přišli ho obdivovat v hojném počtu.

Tradiční mezinárodní setkání kovářů Hefaiston se stalo nejznámější akcí na Helfštýně a láká turisty z různých koutů světa. A byť Helfštýn zůstává jedničkou mezi historickými památkami regionu, nemůžeme opomenout ani úspěch dalších objektů. Zámek v Úsově a zámek v Čechách pod Kosířem patří mezi další oblíbené cíle návštěvníků v regionu olomouckém.

V loňském roce přilákal zámek v Úsově turisty na unikátní výstavu africké zvěře a zábavné dětské programy. Celkově se tak počet návštěvníků v tomto zařízení blížil 41 tisícům. A ani zámek v Čechách pod Kosířem nezůstal pozadu - do centra dění přilákala romantická akce Den zamilovaných, ale také unikátní možnost prohlédnout si v noci zámecký hřbitov a jinak nepřístupnou kapli.

Investice Olomouckého kraje do těchto památek se tedy více než vyplatila. Radní kraje Jan Žůrek, který zodpovídá za oblast kultury, se vyjádřil: „Hejtmanství do těchto památek investovalo nemalé peníze a mě moc těší, že se tyto investice vrací zpět v podobě spokojených návštěvníků.“

Hrad Helfštýn, zámek v Úsově i zámek v Čechách pod Kosířem tak ukazují, že výdaje do obnovy, infrastruktury a kulturního programu se vyplatí nejen návštěvníkům, ale také kraji. Úspěch těchto památek, který dokazuje rostoucí zájem turistů o historické objekty a akce, je povzbuzujícím znamením pro další rozvoj kultury a turistiky v regionu a celém Česku.

Události, které se konaly na Helfštýnském hradě a dalších zmíněných zámcích, přitáhly pozornost a uznání turistů z celého světa. A s přibývajícími návštěvníky se také zvyšují investice do místních památek a komunity. Tímto způsobem se zajišťuje udržitelný růst historického a kulturního dědictví, které bude pokračovat i v budoucnosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
02.02.2024 09:36



0 +
 
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy