Větrné elektrárny Jipocar míří k dálnici D1

Společnost Jipocar plánuje vybudovat větrné elektrárny podél dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku. Projekt zahrnuje deset strojů a nabízí obcím finanční benefity. Firma jedná se zástupci obcí a rozhodnutí o realizaci by mělo přijít do léta.


Jihlavská společnost Jipocar má velkolepé plány pro výstavbu větrných elektráren podél dálnice D1 na Prostějovsku a Přerovsku. Kamil Vondráček, jednatel jedné z divizí společnosti, nastínil návrh do deseti strojů a zdůraznil důležitost investice do této oblasti. Dle jeho názoru byly vybrány tři hlavní důvody, kterými jsou vhodné podmínky pro větrné elektrárny, dostupnost infrastruktury a možnost rozvodny hladině 110 kV.

Společnost Jipocar již několik měsíců jedná se starosty dotčených obcí, jako jsou Pavlovice u Kojetína, Vitčice, Mořice, Vrchoslavice, Stříbrnice a Křenovice. Zástupci firmy nyní usilují o uvedení projektu do povědomí místních obyvatel – Vondráček informuje, že 'do dvou měsíců bychom chtěli všechny obce seznámit s projektem.'

Na představení projektu Větrného parku Haná v Mořicich se obyvatelé zajímali o řadu věcí – hlučnost a provoz elektráren, zajištění servisu či způsob, jakým obce rozhodnou o projektu. Bylo mezi nimi i zájem o to, zda větrné elektrárny přinesou obcím nějaké benefity.

Podle nezávislého starosty Mořic Tomáše Pavelky, jedná firma se zástupci obcí o příspěvku do jejich kas. Pavelka uvádí, že 'bavíme se o nějakých zhruba dvou milionech na jednu obec do ročního rozpočtu jako příspěvek na investice, na pořádání akcí, ale samozřejmě třeba i na zajištění nějakých dalších služeb pro občany.'

Rozhodnutí o tom, zda na svých katastrech chtějí obce větrný park, by mělo podle Pavelky přijít do léta. Společnost Jipocar se domnívá, že v optimálním scénáři by mohly být větrné elektrárny podél dálnice D1 postaveny do pěti let.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy