Odvaha dívky zachránila dětské životy: Inspirující příběh z údolí smrti

Nový komiks přiblíží osudy tří výjimečných českých žen - Květy Bartošové, Zdeny Mašínové a Eriky Bednářové. Tento projekt vykresluje jejich odvahu, boj za spravedlnost a nasazení pro dobro druhých. Umožňuje čtenářům podívat se na tuto dobu českých dějin z nového úhlu a ocenit jejich dosud nepřipomenuté příběhy. Vydání komiksu je plánováno na Vánoce letošního roku.


V poslední době získávají stále větší pozornost netradiční formy přibližování historie široké veřejnosti. Jednou z nich je komiks, který svým vizuálním ztvárněním a příběhovou strukturou oslovuje čtenáře všech generací. Nyní vzniká komiks, který představí osudy tří výjimečných českých žen, jejichž společným jmenovatelem je odvaha, boj za spravedlnost a neúnavné nasazení pro dobro druhých. V centru zájmu se tak ocitají Květa Bartošová, známá jako „český Winton“, Zdena Mašína, mladší sestra slavnějších Ctirada a Josefa Mašínových, a Erika Bednářová, která jako patnáctiletá dívka prožila hrůzy tábora pro Němce v Olomouci-Hodolanech.

Květa Bartošová a její příběh se stává aktuální i vzhledem k nedávnému výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz. Její odvaha připomíná taktéž záchranu téměř sedmi set převážně židovských dětí z protektorátu Čechy a Morava britským občanem Nicolasem Wintonem. Stejně jako Winton, i Květa Bartošová bojovala za záchranu dětí, které se ocitly na pokraji existence. Její životní příběh začal po druhé světové válce, kdy mladá studentka střední školy podnikla cestu na Slovensko, kde v „údolí smrti na Dukle“ srdceryvně přišla na pomoc dětem, pro které shromáždila materiální pomoc potřebnou pro nový začátek.

Zdena Mašína bývá často spojována s významným odbojovým úsilím proti komunistickému režimu, ale její osobní život zůstal ve stínu dění kolem jejích slavnějších příbuzných. Komiks přináší fascinující vhled do netradičního světa této statečné ženy, jejíž každodennost byla poznamenána vyšší politikou, ale také pestrým a bohatým niterným světem, který do té doby zůstal neobjeven.

Příběh Eriky Bednářové ukazuje odvahu, s jakou se mladá dívka německého původu vypořádávala s následky druhé světové války, které zasáhly nejen ji, ale i její rodinu. Internována v tábora pro Němce v Olomouci, který byl nazýván „Hodolanské peklo“, Erika zažila násilí, ponižování a i když se jí podařilo přežít hrůzy, její život nebyl později opěvován jako kdysi antifašistických činů její rodiny.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy