Olomouc je město s největším podílem infikovaných klíšťat

Průzkum klíšťat v České republice ukázal, že 61% klíšťat v Olomouci je infikováno. Toto město má největší podíl infikovaných klíšťat mezi všemi krajskými městy. Výzkum ukázal, že riziko infekce klíšťaty je vyšší v městských parcích a zahradách než v lesích.


Odborníci napříč různými institucemi, kteří prováděli průzkum klíšťat ve městech a lesních oblastech po celé České republice, nyní zveřejnili své první výsledky studie. Do popředí se dostalo město Olomouc, kde 61 procent shromážděných klíšťat neslo nějakou formou infekce, což je nejvyšší v rámci všech krajských měst.

'Často chápeme nemoci přenášené klíšťaty jako riziko spojené hlavně s návštěvou lesa. Ale naše výsledky ukazují, že tato infekce se může objevovat častěji v městských parcích, lesoparcích a zahradách než v lesích,' řekla Kateřina Kybicová z Národní referenční laboratoře pro lymeskou boreliózu Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Výzkum byl v metropolitní oblasti Olomouc proveden v několika známých parcích, jako jsou Čechovy a Smetanovy sady a Bezručovy sady. V rámci studie využili vědci metodu vlajkování, která spočívala v tom, že přes vegetaci pomalu táhli světlý flanel o velikosti jednoho metru čtverečního připevněný na tyči. Následně byla zachycená klíšťata testována v laboratořích Akademie věd ČR nebo SZÚ.

'Cílem naší práce je zkoumat, jak moc jsou klíšťata nakažena bakteriemi, jako jsou například bakterie způsobující boreliózu či další méně známé bakteriální infekce, které mohou tyto roztoči přenášet. Na základě těchto výsledků pak hodnotíme, jak nebezpečná mohou být pro člověka,' vysvětlila Kybicová.

Ve vybraných parcích v Olomouci bylo zjištěno, že 61 procent shromážděných klíšťat neslo nějakou formu nákazy. Pokud jde o specifické nemoci, 31 procent klíšťat bylo infikováno boreliózou a 21 procent méně známou anaplazmou.

'To je poměrně vysoké procento ve srovnání s klíšťaty z lesů, kde byla touto bakterií nakažena v průměru jen dvě procenta klíšťat, tedy desetkrát méně než ve městě,' upozornila odbornice ze SZÚ.

Pro souhrnné výsledky byla při studii shromážděna více než 3 000 klíšťat z městských a předměstských parků a lesoparků napříč více krajskými městy. Celkem vědci otestovali zhruba stejný počet klíšťat i v lesních oblastech napříč republikou.

Na základě výsledků studie doporučují odborníci lidem, aby při návštěvě městské zeleně využívali repelenty a po návratu ze zahrady se důkladně prohlédli, zda na sobě nemají žádné klíšťata. Dále by neměli zanedbávat očkování proti klíšťové encefalitidě, další závažné infekční nemoci přenášené klíšťaty.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy