Prohlídky v tajemném píslavickém bunkru

Lidé mohou navštívit bunkr Půslavice v rámci programu "Voda v bunkru", kde se dozvědí o zdrojích vody a technologiích jejího zužitkování, ochutnají zeleninu z aquaponické farmy.


Speciální program půslavického krytu 'Voda v bunkru' přináší unikátní pohled na podzemní svět, který mnohým zůstává skrytý. Navštívitvejte tuto neděli, 12. září, jedinečný podzemní prostor, jenž oplývá nejen zajímavými informacemi o zdrojích vody a technologiích jejího zužitkování, ale také ochutnávkou originální zeleniny z aquaponické farmy.

Během osmdesátiminutové prohlídky podzemních prostor budou mít návštěvníci možnost dozvědět se, jaké byly v bunkru zdroje vody, jak se s ní hospodařilo, jak se uchovávala, čistila a dekontaminovala a na jak dlouho by vydržela její zásoba. Prohlídka objasní také důvody, proč byl vodní systém v bunkru tak důležitý pro přežití a fungování osádky v případě ozbrojeného konfliktu.

Jedním z vrcholů nedělní prohlídky bude i detailní povídání o aquaponickém pěstování rostlin. Přímo v útrobách bunkru sídlí aquaponická farma, pro kterou je dostatek vody a její kvalita životně důležitá. Návštěvníci tak budou moci ochutnat aquaponicky vypěstovaný salát a získat informace o tom, jak tento způsob zemědělství funguje.

Bunkr Půslavice byl budován v 70. letech pod kódovým označením Akce 025 a jeho existence zůstávala tajná. Čtyři podzemní podlaží bunkru jsou velká jako jeden fotbalový stadion a zvenku budova nepřipomíná, že pod zemí se skrývá rozsáhlý systém místností a chodeb. Navíc je bunkr vybaven autentickou technikou, kterou se podařilo zachránit a kterou se nadšenci v podobě majitelů a podporovatelů postupně snaží zprovozňovat.

Pro návštěvu bunkru na akci 'Voda v bunkru' je nutné zakoupit online vstupenky na webu bunkrpraslavice.cz, rezervace.bunkrpraslavice.cz. Vstupné je pro dospělou osobu 250 korun, snížené vstupné pro děti od 6 do 15 let a pro důchodce je 190 korun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy