První škola pro autisty v Olomouci

V Olomouci se otevírá první základní škola pro děti s autismem, která jim nabídne kvalitní vzdělání a sociální dovednosti v příjemném prostředí. Škola bude mít speciálně upravené třídy přizpůsobené potřebám žáků a přípravnou třídu pro předškolní děti. Tento projekt je financován krajským příspěvkem ve výši 3 milionů korun.


V Olomouci se otevře unikátní základní škola: první ve městě a v regionu, která bude sloužit dětem s autismem. Tato nově vzniklá instituce se nachází na Bělidlech v ulici Táboritů a je detašovaným pracovištěm Speciální základní školy sídlící ve Šternberku na adrese Olomoucká 76. K úpravě a vybavení těchto prostor přispěl kraj celkovou částkou tři milióny korun.

Krajský radní pro oblast školství, Aleš Jakubec, zdůraznil důležitost této školy pro olomouckou komunitu: „V posledních letech jsme zaznamenali nárůst počtu dětí s poruchou autistického spektra. Naše první škola tohoto druhu jim nabízí kvalitní vzdělání, které vyhovuje jejich specifickým potřebám. Je určena snížením počtu žáků s těžkou formou autismu na běžných základních školách v rámci inkluzivního vzdělávání.”

Škola plánuje nabídout speciálně upravené třídy, které budou přizpůsobeny individuálním potřebám každého žáka. Kromě toho zde bude i přípravná třída pro předškolní děti, které v daném školním roce dosáhnou pěti let. Náměstek hejtmana pro sociální oblast, Ivo Slavotínek, dodal: „V těchto třídách se děti naučí nejen základy vzdělanosti, ale také sociální dovednosti v bezpečném a příjemném prostředí.”

Rodiny, které mají zájem o zapsání svých dětí do této nové školy, se mohou zúčastnit informativní schůzky, která se uskuteční ve čtvrtek 21. března od 15 hodin v SPC Olomouc (17. listopadu 43, Olomouc). Více informací naleznete na oficiálním webu školy.

Pro děti s autismem je otevření takovéto školy velkým krokem vpřed ve vzdělávacích možnostech. Tato zpráva má samozřejmě pozitivní dopad na celou olomouckou komunitu, která tak vítá a podporuje tyto žáky ve svém prostředí. Vítáme tuto iniciativu a přejeme těmto dětem mnoho úspěchů na cestě za jejich vzděláním a osobním rozvojem.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy