Unikátní zážitek: Prohlédněte si tajný bunkr z doby studené války v Přáslavicích

V Přáslavicích nedaleko Olomouce láká unikátní objekt záložní zesilovací stanice na autentický zážitek ze studené války. Stanice byla postavena v 70. letech a odtajněna v roce 2016. Nyní je zpřístupněna veřejnosti a nabízí prohlídky s původním vybavením a atmosférou doby, kdy hrozila třetí světová válka. Návštěvníci mohou ochutnat i dobovou armádní stravu a vybavení bunkru je postupně zprovozňováno.


V malebné obci Přáslavice, nedaleko Olomouce, se nachází unikátní objekt, který je jedním z mála připomínek doby studené války. Jde o záložní zesilovací stanici, která byla postavena v 70. letech minulého století a je jediná svého druhu veřejnosti. Odtajněna byla teprve v roce 2016 a dnes nabízí prohlídkovou trasu plnou autentického vybavení a atmosféry doby, kdy hrozilo, že se svět ponoří do třetí světové války.

Prohlídková trasa trvá kolem hodiny a návštěvníci mají možnost projít několika podzemními patry plnými zachovalého a původního vybavení bunkru. Kromě technologických a servisních prostor pro personál se mohou podívat i do místností, odkud tajná policie dohlížela na dění ve stanici. Vše je dimenzováno tak, aby posádka uvnitř bunkru vydržela až deset dní bez nutnosti zásahu zvenčí - i kdyby kolem zuřila jaderná válka.

Jarňáky v bunkru: unikátní zážitek z doby studené války

Prohlídka bunkru nabízí jednak zajímavou historickou lekci, ale také možnost okusit atmosféru a napětí doby studené války. Návštěvníci mohou během prohlídky ochutnat i dobovou armádní stravu, tzv. jarňáky, což dokreslí celkový zážitek. Vybavení bunkru je postupně zprovozňováno díky úsilí nadšenců a otvírá dveře do doby, která je mnohým mladším generacím neznámá.

Unikátnost bunkru Přáslavice spočívá i v jeho výstavbě. Zdi jsou silné 1,5 metru a stavba byla prováděna v režimu nejpřísnějšího utajení, se vší možnou opatrností, aby se eliminovalo riziko vyzrazení. Pamětníci z okolí vzpomínají na neustálý přísun betonu a dělníky dovezené z vzdálených koutů země, kteří museli projít školením o zachování mlčenlivosti.

Exkurze do bunkru v Přáslavicích tak představuje nejen zajímavý výlet do minulosti, ale také možnost seznámit se s historickými souvislostmi a atmosférou doby, která byla pro svět velkým nebezpečím. Autentický zážitek z prostředí, techniky a atmosféry studené války nabízí pro návštěvníky jedinečný vhled do nedávné evropské historie, který stojí za to zažít.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Měníme Olomouc

Hlavní zprávy