Dvě firmy z regionu ve švédském obranném projektu

0

Kraj Olomouc, armádní tendr, 210 obrněných vozidel, Meopta Přerov, Excalibur Army, blog, region24


Klíčové firmy v kraji Olomouc připravují armádní tendr v hodnotě 50 miliard Kč na dodávku 210 obrněných vozidel (CV90) pro českou armádu. Lokální společnosti Meopta Přerov a Excalibur Army se podílejí na tomto prestižním projektu.

V kraji Olomouc se soustředí klíčové firmy připravující se na obří armádní tendr hodnotu 50 miliard korun na dodávku 210 obrněných vozidel bojové podpory (CV90) pro českou armádu. Díky tomu se výrazně posílí pozice České republiky jako významného hráče v oblasti obranného průmyslu. Na projektu se podílí především dvě lokální společnosti - Meopta Přerov a Excalibur Army ze Šternberka.

Podle informací ministerstva obrany je zapojení těchto českých firem klíčovým faktorem pro úspěch armádního tendru. V továrně Excalibur Army, která se nachází ve Šternberku, bude vyrábět otočnou věž pro obrněný vůz CV90 společně se státním podnikem VOP CZ, který zajišťuje finalizaci vozidel pro českou armádu. Tato spolupráce má zásadní význam nejen pro samotný projekt, ale také pro region a zaměstnanost.

Meopta Přerov se zapojí do tendru svými optickými přístroji, které budou součástí systému řízení palby (UTAAS). Na projektu bude spolupracovat se společností SAAB, která je dodavatelem hlavního komponentu tohoto systému. UTAAS (Universal Tank and Anti-Aircraft Fire Control System) je vysoce sofistikovaný tankový a protiletecký systém, který mimo jiné umožňuje udržovat přímou palbu bez ohledu na pohyb vozidla, což představuje klíčovou taktickou výhodu v boji.

Excalibur Army a Meopta Přerov odstartovaly svou spolupráci v roce 2020 skrze mezinárodní soutěž a následně uzavřely smlouvy s pěti hlavními dodavateli z českého průmyslu (VOP CZ, VR Group, Ray Service a další) a s dalšími subjekty českého obranného průmyslu. Celkem se zapojí do zakázky více než tři desítky podniků. Podle odhadů by český průmysl měl z celkové hodnoty zakázky získat alespoň čtyřicet procent.

Pro kraje Olomouc to znamená významný ekonomický přínos a zlepšení zaměstnanosti, zejména v oblasti obranného průmyslu. Očekává se, že prvních deset obrněných vozidel CV90 by mohlo být českým vojákům dodáno v roce 2026. Tato anketa také potvrzuje, že Česká republika je schopna samostatně opravovat dodaná vozidla, vyrábět pro své účely nová a vyvíjet nové varianty.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář