Kraj reklamuje odbyté silnice

Policejní vyšetřování ze loňského roku odhalilo potenciální manipulaci s krajskými dopravními zakázkami, na kterých se podílelo 13 lidí. Důkazy nyní ukazují, že silnice, které jsou součástí vyšetřování, jsou nepřímo poškozené.


Skandál ohledně možného ovlivňování krajských dopravních zakázek přinesl v loňském roce policejní obvinění hned třinácti lidem, mezi nimi i tehdejšímu náměstku hejtmana za ODS Michalu Záchovi. 

Monika Prokopová, nezávislá starostka Slatinek, odhalila skutečnost o nově rekonstruovaném úseku silnice o délce zhruba tři sta metrů. Tento úsek prodělal kompletní rekonstrukci před dvěma lety, přičemž obec během stavby přispěla na výstavbu chodníku a opěrné zdi. Ovšem, radost z dokončené opravy rychle pominula, když se na podzim minulého roku objevilo, že právě tato konkrétní zakázka byla spojována s organizovanou skupinou, která byla obviněna z obohacení.

Starostka Prokopová přiznala, že její uvědomění skutečnosti přišlo velmi překvapivě. 'Byla jsem probuzena časně ráno policií a vyrozuměna, abych se dostavila na úřad. Původně jsem předpokládala, že se jedná o lokální záležitost, ale pak dorazili členové NCOZ, zabavili všechny dokumenty týkající se staveb a odvezli je. Teprve potom jsme se dozvěděli, že něco není v pořádku,' retrospektivně vzpomíná starostka.

Olomoucký kraj následně rozhodl prozkoumat stav šesti silnic, které se objevily v rámci vyšetřování. Hejtman Josef Suchánek z koalice Pirátů a STAN potvrdil, že analýza prokázala nedostatky na většině těchto silnic. Hejtmanství se nyní rozhodlo reklamovat kvalitu provedených prací na těchto silnicích.

'Aplikujeme standardní reklamační řízení, v rámci kterého dodavatelé mohou samozřejmě vznést své námitky, vyjádřit své hledisko a provádět své analýzy,' doplňuje Suchánek. Očekává se, že v jednom případě bude kraj požadovat slevu na zakázku, zatímco v ostatních případech, včetně Slatinek, bude požadovat kompletní opravu a položení nového povrchu.

Avšak další rekonstrukce, jak přiznává starostka Prokopová, bude znamenat komplikace pro obyvatele Slatinek. 'Ačkoliv jde o možná jediné východisko, je otřesné, že bude opět nutné silnici uzavřít a obyvatelé budou na dlouhou dobu omezeni ve své možnosti se po ní pohybovat,' říká starostka.

Seznam pochybení identifikovaných krajem se nesoustředí pouze na Slatinky. Mezi dalšími problematickými místy jsou například také úsek silnice vedoucí z Velké Bystřice do Mrskles a jedna etapa rekonstrukce silnice spojující Slatinice a Olomouc.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy