Nová spojka zrychluje řidičům cestu na Šumpersku a Bludovský obchvat

Nová spojka k bludovskému obchvatu na Šumpersku zlepšuje cestování řidičům, zkracuje cestu z Postřelmova do Chromče a snižuje tranzitní dopravu v obcích Bludov a Chromeč. Přeložka silnice I/11 má délku 4 kilometry a stála 318 milionů korun.


Řidiči už nemusí trpět zdlouhavým cestováním přes několik obcí, díky nové spojce k bludovskému obchvatu na Šumpersku. Tato přeložka silnice I/11 z Postřelmova do Chromče zkrátí cestu a ulehčí tak obyvatelům Bludova a obce Chromeč od intenzivní tranzitní dopravy. Zlepšení se dočkají také řidiči, kteří už nemusí trpět pomalým projížděním obcemi a objedou klikatý, kopcovitý úsek mezi Bludovem a Šumperkem.

Nová přeložka silnice I/11 je dlouhá čtyři kilometry, avšak nahrazuje šestikilometrový úsek staré silnice. Důvodem je připojení ke čtyřpruhovému bludovskému obchvatu, který je v provozu už od loňska. Stavby na sebe navazují a společně tvoří jeden celek prospěšný životnímu komfortu i bezpečnosti silničního provozu, jak uvedl šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl.

Stavba je částečně obchvatem Bludova a částečně obchvatem nedaleké Chromče. Starosta Chromče František Brdečka (KDU-ČSL) zmiňuje, že obydlenou zástavbou denně projíždělo velké množství aut a od nového úseku si slibují snížení automobilového provozu v obci.

Nový silniční úsek mezi obcemi Postřelmov a Chromeč vznikal dva roky od jara 2022. ŘSD za něj zaplatilo 318 milionů korun. Zakázku získala společnost Strabag, která v tendru nabídla cenu o osmdesát milionů nižší, než byla předpokládaná suma.

Po zprovoznění bludovského obchvatu a související přeložky silnice I/11 připravuje ŘSD v regionu další důležité stavby. Za dva roky má začít stavba obchvatu Zábřehu, který naváže na ten bludovský. V dlouhodobější perspektivě počítá i s obchvatem Šumperku na opačném konci nynějšího čtyřpruhu u Bludova.

Silnice I/11, která nyní dostala na Šumpersku částečně novou trasu, je jedna z nejdelších komunikací v Česku. V minulosti vedla z Prahy, od otevření dálnice D11 začíná v Hradci Králové a vede přes Žamberk, Šumperk, Bruntál, Opavu, Ostravu a Český Těšín k Třinci. S 294 kilometry je nejdelší silnicí I. třídy, ze všech pozemních komunikací je delší pouze dálnice D1.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy