Povodňové nebezpečí: Výstraha pro sever Čech a Hané

Výstraha ČHMÚ před povodněmi platí v severních Čechách a oblasti Hané. Druhý povodňový stupeň byl zaznamenán na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem a Němčicích nad Labem, jakož i na Moravě v Olomouci. Občané jsou vyzýváni, aby dbali na pokyny úřadů a sledovali vývoj situace. Vodní stavy by se měly snižovat, ale meteorologové situaci sledují.


Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před povodněmi zůstává v platnosti. V úterý večer byla v několika regionech zaznamenána maximálně druhá povodňová aktivita. Konkrétně se jedná o severní Čechy a oblast Hané. Situace je sledována a obyvatelé jsou vyzýváni, aby dbali na pokyny úřadů a sledovali zprávy o vývoji situace.

Především na Labi v Děčíně, Kostelci nad Labem, v Němčicích nad Labem, ale také na Moravě v Olomouci – Nových Sadech byl zaznamenán druhý povodňový stupeň. To znamená, že hladina řek dosáhla až na hranice následného stupně, který je již nebezpečný pro život a majetek obyvatel.

Výstraha ČHMÚ platí pro sever Čech a na Hané, konkrétně ve Středočeském, Ústeckém, Pardubickém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji. Meteorologové varují před druhým stupněm povodňové aktivity především v okresech Poděbrady a Pardubice. Občané jsou vyzýváni, aby dbali na pokyny úřadů a případně vyhledávali bezpečná místa. Průjezd a parkoviště v těsné blízkosti řek a potoků mohou být uzavřeny nebo zaplaveny.

Na několika místech zasažených povodňovou aktivitou již proběhla nebo probíhají opatření na zajištění bezpečnosti obyvatel a majetku. Například v Děčíně bylo uzavřeno parkoviště pod Tyršovým mostem, a v Dolním Žlebu zavřena cesta, stejně jako Labská stezka pro cyklisty v Ústeckém kraji na několika místech. V regionech je situace sledována především strážníky, kteří kontrolují okolí řek.

Občané by měli dbát na pokyny a doporučení úřadů a sledovat aktuální zpravodajství o vývoji situace v oblastech ohrožených povodněmi. Dobré je průběžně sledovat informace na webových stránkách ČHMÚ nebo v médiích. V případě nebezpečí je třeba být připraven opustit postiženou lokalitu, pokud to bude nutné. Důležité je rovněž zvážit odkládání plánovaných výletů nebo aktivit v těsné blízkosti hrozících povodní.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy