Výrazný nárůst komárů v CHKO Litovelské Pomoraví

0

Letos, komáři, Litovelské Pomoraví, biologické larvicidy, univerzita Palackého, blog, region24, zdravetrendy


Letos bude větší počet komárů a vyletí dříve než obvykle, zejména v Litovelském Pomoraví.

Letošní jaro pro nás může být obtížnější než kdy dříve. Podle posledního monitoringu hygieniků a entomologů se v osluněných tůních začínají objevovat kukly komárů, což znamená, že se pomalu zavírá časové okno pro účinné hubení jejich larv biologickými larvicidy. Přípravek musí být larvou pozřen, ale kukly a larvy ve čtvrtém stadiu vývoje, krátce před kuklením, už potravu nepřijímají.

„Máme signály, že letos bude komárů v lužních lesích chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví víc než v předchozích letech,“ varuje Markéta Koutná, mluvčí krajské hygienické stanice. Odborníci predikují, že hrozba kalamitního výletu komárů by se mohla objevit těsně na konci dubna nebo začátkem května.

Nyní je nejvyšší čas pro naše příslušné orgány, aby se chopily iniciativy a proaktivně aplikovaly larvicidy v lůžcích, kde se komáři líhnou, aby tak zabránily kalamitě. 'Hubení dospělých komárů není tolik efektivní,' zdůrazňuje Koutná.

Ve světle těchto zjištění je důležité podotknout, že Litovel a okolní oblasti jsou obzvláště náchylné k nárůstu komáří populace. Komáři zde pravidelně trápí obyvatele, a dokonce se zde v minulosti vyskytla komáří kalamita s až 122 útoky na jednotlivce za minutu.

Také Jaroslav Erlec, ředitel technických služeb Litovle, se k situaci vyjádřil: „Máme informace, že se v lužních lesích vyskytují larvy komárů, a proto provedeme ošetření biocidem.“ Důležitá je v tomto procesu i správná načasování, aby aplikace larvicidu byla co nejefektivnější.

Obce se nyní spojují a tvoří koalici za účelem minimalizace rizika vzniku komáří kalamity. Spolupracují také s vědci z univerzity Palackého, kteří v lužním lese rozmístili senzory ke sledování míry zaplavení tůní a vývoje komáří populace.

Situace dostává národní rozměr a problém řeší i další kraje. Iniciativa čeká na další rozvoj a plány pro konferenci k jejímu posílení, které se má konat v Přerově koncem dubna.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář