Nové posily a láska v zoo: kaloň zlatý a klokánek krysí

Zoo na Svatém Kopečku rozšířila sbírku o vzácné kaloni rodriguezské, kteří dorazili z Jihlavské zoo. Chov zahrnuje tři samce, potomky importovaných kaloňů z londýnské zoo. Čtyři kaloni ze Svatého Kopečka pak odcházejí do Zoo Plzeň. Návštěvníci mohou také vidět nově příchozího samce klokánka krysího ze Zoo Brno.


Novou posilou v chovu kaloňů se stali nově přicestovalí tři samci, kteří dorazili z Jihlavské zoo. Tito potomci importovaných kaloňů pocházejí z prodeje, který kdysi uskutečnila londýnská zoo z volné přírody. Naopak, čtyři odchovaní kaloni ze Svatého Kopečku odcestují do Zoo Plzeň, kde svými geny posílí tamní populaci,' uvedla chovatelka Kateřina Šteckerová. 'Všichni kaloni v zoologických zahradách jsou majetkem ostrova Mauricius a chovatelům jsou pouze zapůjčeni.

Kaloň rodriguezský, známý také jako kaloň zlatý, pochází z ostrova Rodriguez v Indickém oceánu, kde obývá tropické lesy. Hlavní část jeho jídelníčku tvoří ovoce, především sladké plody, nektar z květů a listí. Většinu dne tráví odpočinkem na stromech a večer se vydává hledat potravu,' prozradila mluvčí zoo Iveta Gronská.

Návštěvníci na Svatém Kopečku mohou také nyní uvidět samce klokánka krysího. 'V naší zoo se chovají teprve od roku 2023. Samec se velkému věku nedožil, ale nyní jsme se dočkali příjezdu dalšího. Pochází ze Zoo Brno a s naší samicí si padli do oka velmi záhy,' dodala Gronská.

Klokánek krysí váží nejvýše kilo a půl a měří na délku kolem 35 centimetrů. V přírodě téměř nepije, ale vystačí si s tekutinou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě: houbách podobných lanýžům. Jen o něco větší je další obyvatel Austrálie, klokánek rudohnědý, kterého zoo chová od roku 2022. A nyní mu opatřila partnerku ze Zoo Jihlava.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy