Šikana na střední průmyslové škole Lipník - inspekce objevuje problémy

Školní inspekce navštívila SPŠS v Lipníku nad Bečvou po závažných obviněních ze šikany a ponižování žáků, což vedlo k odvolání ředitele Petra Kolajty. Inspekce odhalila řadu porušení a zástupci Olomouckého kraje mluví o porušování povinností školou. Kauza vyvolala otázky ohledně řízení škol v kraji a kvality vzdělávání.


Závažné obvinění ze šikany a ponižování žáků přiměla školní inspekci navštívit Střední průmyslovou školu stavební (SPŠS) v Lipníku nad Bečvou, což nakonec vedlo k odvolání ředitele Petra Kolajty po dvou a půl letech ve funkci. Zřizovatelem lipenské stavební průmyslovky je Olomoucký kraj, jehož zástupci také mluví o porušování povinností školou, což inspekci přimělo zasahovat.

Česká školní inspekce (ČSI) při své návštěvě odhalila řadu porušení, která vedla k rozhodnutí krajských radních odvolat ředitele Kolajtu ze své funkce. Kolajta nicméně s výtkami inspektorů nesouhlasí a podal proti nim stížnost. Krajský školní inspektorát nyní prověřuje všechny skutečnosti ohledně průmyslovky a jejího vedení.

V souvislosti s odvoláním ředitele Kolajty a obviněními ze šikany a ponižování žáků na lipenské průmyslovce se objevily i pochybnosti o tom, zda jsou takové praktiky výchovy a vzdělávání běžné v českém školství. Tato situace jistě přitáhne pozornost odborníků, politiků i veřejnosti, a očekává se debata o tom, jakým způsobem by mělo školství fungovat a jaké hodnoty by měly být klíčové pro výuku budoucích generací.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Měníme Olomouc

Hlavní zprávy